miercuri, 18 ianuarie 2017

Declarațiile lui Igor Dodon despre anularea Acordului de Asociere la UE, denunțate de politicieni din R. Moldova

Promisiunea făcută Kremlinului de președintele Republicii Moldova este o dovadă clară de trădare a interesului oamenilor acestei țări, a comentat pe Facebook liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, transmite miercuri Radio Chișinău. Maia Sandu spune că, la numeroasele întâlniri pe care le-a avut, nu a cunoscut niciun cetățean care să ceară anularea Acordului de Asociere cu UE. "Oamenii sunt îngrijorați de sărăcie, de corupție, de lipsa locurilor de muncă bine plătite, de pensiile mici", și tocmai la rezolvarea acestora ar trebui să lucreze președintele țării. Potrivit Maiei Sandu, Acordul de Asociere are deja numeroase efecte pozitive. Pe de altă parte, corupția, sărăcia, migrația au fost aici cu mult înainte de obținerea Acordului de Asociere, afirmă Maia Sandu.

Prim-ministrul moldovean Pavel Filip a reacționat miercuri, într-o declarație pentru agenția Associated Press, preluată de The New York Times, afirmând că executivul său "nu va accepta nicio intervenție" din partea lui Dodon într-o chestiune care nu intră în sfera atribuțiilor șefului statului. Constituția Republicii Moldova nu permite președintelui "să anunțe sau să ia astfel de decizii", a explicat Filip, conform declarației de presă. El a calificat afirmațiile lui Dodon ca fiind "retorică politică pură".
"Dimpotrivă, vom accelera punerea în aplicare a angajamentelor asumate. Acordul de Asociere (cu UE) face parte din programul nostru de guvernare, este unul dintre pilonii strategici ai țării... și vom face reforme și vom spori bunăstarea cetățenilor", a insistat Filip, care a denunțat și declarațiile lui Dodon potrivit cărora președintele prorus al R.Moldova este dispus să obțină pentru țara sa statut de observator în Uniunea Vamală Euroasiatică, dominată de Rusia. Filip, care a precizat că măsurile de îmbunătățire a relațiilor cu Moscova ar trebui să rămână "la un nivel bilateral", a atras atenția că președintele nu are autoritatea de a se pronunța pe această temă.
Într-un comunicat de presă, Partidul Democrat din Moldova (PDM) "se pronunță ferm pentru continuarea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană și susține că relația Moldova-UE trebuie să rămână axa fundamentală" a politicii externe a țării. "Partidul Democrat din Moldova este categoric împotriva poziției exprimate de președintele Igor Dodon privind anularea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Vom neutraliza politic orice încercare de a anula acest Acord", se menționează în comunicatul PDM, care apreciază totodată că relația bilaterală cu Rusia "este foarte importantă" pentru Republica Moldova. "În ceea ce privește declarațiile făcute de președintele Moldovei la Moscova, PDM consideră că nimeni nu ar trebui să expună viziuni personale de politică externă în cadrul unor vizite oficiale în străinătate. Politica externă a Republicii Moldova se stabilește la Chișinău și se aplică în mod uniform peste hotare", se mai menționează în comunicatul PDM.
PDM consideră totodată că inițiativa președintelui Igor Dodon privind semnarea unui memorandum cu Uniunea Eurasiatică este lipsită de putere juridică, deoarece nu există mecanisme reale pentru realizarea unui asemenea proiect de politică externă și nu există nici susținere socială sau politică în Republica Moldova. PDM anunță că "va utiliza toate pârghiile pentru a respinge un astfel de demers", despre care consideră că "va rămâne la nivel de intenție politică".
Referitor la subiectul federalizării țării, idee promovată de socialiști și președintele Igor Dodon, PDM consideră că aceasta nu este o soluție care să contribuie la reîntregirea țării, ci mai degrabă deschide un drum larg spre divizarea ei. Este o abordare care poate tensiona și duce pe o direcție greșită și periculoasă procesul de negociere, consideră PDM, care anunță că, în soluționarea conflictului transnistrean, va milita pentru continuarea dialogului în formatul 5 + 2, unde să fie identificate soluții în mod transparent.
Pe de altă parte, Deschide.md scrie că atât coaliția majoritară, cât și opoziția de dreapta din Parlamentul de la Chișinău susțin că declarațiile lui Dodon contravin intereselor cetățenilor și consideră că promisiunile cu privire la anularea Acordului de Asociere cu UE nu vor putea fi realizate și vor rămâne doar la nivel declarativ.
Deputatul Platformei Social-Democrate Sergiu Stati, vicepreședinte al Comisiei de politică externă și integrare europeană, a spus că declarațiile lui Dodon au fost făcute în exclusivitate pentru publicul rus. "Din punct de vedere al dreptului internațional, anularea Acordului de Asociere este practic imposibilă. Urmările acestui pas vor avea consecințe catastrofale atât politice, cât și economice. Se pare că aceste declarații au fost făcute pentru consumatorul rus, nu și pentru un specialist în domeniu", a declarat el.
Vicepreședintele Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu, susține că prin declarațiile făcute la Moscova, Igor Dodon a făcut un pas spre "capitulare în federalizarea Republicii Moldova". "(...) Igor Dodon, fâstâcit în fața țarului Rusiei, după ce a spus 'conflictul transnistrean' a corectat imediat în 'întrebarea transnistreană', folosind astfel, în premieră, o formulă nouă, mai mult decât neutră, incoloră, inodoră și insipidă, o formulă convenabilă doar Federației Ruse, formulă care riscăm să fie cheia capitulării în federalizare a Republicii Moldova (...), stăvilar în cale integrării europene a statului nostru și barieră sigură în calea unirii noastre cu România. Nu, tovarășe-domn președinte, n-o să vă meargă", a scris Munteanu pe pagina sa de Facebook.
Colegul de partid al liberalului, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Roman Boțan, consideră că declarațiile șefului statului vin în contradicție cu interesele cetățenilor. "El a uitat că Republica Moldova este stat asociat cu Uniunea Europeană. Direcția de dezvoltare a Republicii Moldova a fost aleasă de cetățenii țării în cadrul scrutinului parlamentar", a declarat el pentru Deschide.MD.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu