Din seria de interviuri IPN cu toți candidații la funcția de primar al municipiului Chișinău:
Alexandra CAN, candidata Partidului Național Liberal.
– Ce v-a determinat să candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău?
– Sunt o persoană cu multă experiență, dar sunt tot mai nemulțumită de câtă minciună este răspândită în jur în acești ani – totul pentru a acoperi intențiile și acțiunile de jefuire neîncetată a societății. Pentru că pretutindeni unde am lucrat am făcut doar ordine și am obținut dezvoltare, sunt singurul candidat care ar putea servi drept liant între categoria de tineri care au dezamăgit și altă categorie de tineri care urmează să vină și pe care nu ne-o dorim să fie ca cea de după 2009. Eu nu sunt o persoană coruptă, nu am furat niciodată, știu cum să lichidez corupția din Primărie și am ajutat multă lume. Am fost mereu consecventă și principială, sper ca oamenii să vrea un primar curat, onest, hotărât, nu petarde care ard o secundă, amăgesc, înșală speranțele oamenilor și, apoi dispar… acoperite de rușine. Noi avem un plan complex și pot aduce investiții, așa cum am făcut în toate calitățile publice, asociative și de întreprinzător de succes pe care le-am avut și le am.
Ca vicepreședinte al PNL, reiterez trei principii de bază din Programul nostru politic, ce își găsește reflectarea în Platformele electorale din alegerile locale la care mereu participăm:
• modernizarea localităților, prin utilizarea fondurilor europene, obținute cu ajutorul României;
• descentralizarea reală a administrației publice locale, aplicarea principiului european al autonomiei locale;
• democratizarea actului de guvernare la nivelul comunității, prin transparență, libera concurență, competitivitate, implicarea cetățeanului în luarea deciziilor și controlul societății civile.
Doar asemenea transformări pot asigura desovietizarea, decomunizarea și dekaghebizarea societății, fapt ce nu s-a produs din 1991 și până în prezent nici la nivel central, nici la cel local. Pentru aceasta se cere: împiedicarea ascensiunii falșilor socialiști-comuniști la guvernare; anchetarea uzurpatorilor puterii de stat, care au condus la oligarhizarea societății; aplicarea Conceptului-program de integrare concomitentă românească și europeană.
– De ce credeți că alegătorii trebuie să-și dea votul pentru dumneavoastră la alegerile din 20 mai?
– Eu vreau să îi conving de faptul că li se poate reda încrederea. Dacă se uită la biografia mea, nu pot să nu vadă experiența însoțită de onestitate. Cât mă privește, iată cine sunt: Sunt născută în Sireți, Strășeni, am absolvit Facultatea de economie la USM. Am urmat perfecționări în management, economie, psihologie la Institutul Băncii Mondiale, a altor instituții, sunt expert în advocacy, am avut stagieri în Franța. Am evoluat treptat – de la cusătoreasă, control calitate, contabilitate, președinte sindicat, până la director general. Am activat în administrația publică locală (șef direcție evidență repartizare a locuințelor), consilier orășenesc; consilier pentru reforme economice, contabil-șef la primul Minister al Economiei. Cunosc mecanismul de evidență și gestionare a finanțelor, am fost consilier al ministrului economiei, consilier al prim-vicepremierului, șef direcție financiară și fiscal-bancară la Ministerul Economiei, Ministru al industriei și comerțului în Guvernul Ion Sturza. Am activități de voluntariat – președinte al Asociației patronale din industria ușoară – APIUS, președinte Comisie de cenzori CCI, Past President Rotary International Chișinău. Vorbesc patru limbi străine. Am fost distinsă cu medalii și ordine ale ambelor state românești, inclusiv: Diploma de Excelență în Economie, Ordinul „Gloria Muncii”, Ordinul Național al României „Serviciu Credincios” în Grad de Comandor.
În plan politic, eu, Alexandru Can, am participat la procesul politic luptând în tabăra reformatoare, liberală, proeuropeană și proromânească. Ca membru al PNL, a participat la campanii electorale. În 2009 am fost nominalizată de echipa MAE-PNL pentru funcția de premier. Ca economist și manager, am demonstrat că pot transforma o întreprindere industrială din falită în una de succes. Sunt o persoană neșantajabilă, integră, necoruptă și incoruptibilă. Sunt o persoană cu multă disponibilitate pentru dialog, negocieri și pentru identificarea unor soluții optime în situații dificile. Mi-am oferit mereu expertiza de bun manager și tinerilor veniți intempestiv în unele funcții, prea complexe pentru ei. Am promovat femeile și tinerii, i-am sprijinit mereu pe reprezentanții vârstei a treia.
Eu pot fi un liant al societății, al reprezentanților diferitelor etnii, care au încredere în mine. În calitate de candidat la funcția de primar general al Chișinăului, pot fi o verigă între tinerii, care au condus cu dificultăți orașul, și tinerii care vor veni în a doua etapă a manifestării lor, ca o nouă clasă politică. Am calități diplomatice, de lider, desfășor o intensă cooperare pe linie profesională asociativă. Am sprijinitori din rândul europarlamentarilor și foarte multe relații cu profesioniști și administratori din primul stat românesc.
– Care sunt trei cele mai importante probleme din Chișinău și în cât timp pot fi soluționate?
– În programul nostru avem nouă priorități, iată-le:
Prioritatea nr.1: Politici urbanistice principiale
Prioritatea nr.2: Actualizarea Planului de Dezvoltare socio-economică a Municipiului.
Prioritatea nr.3. Extinderea pe piața investițională a instituției dezvoltatorului
Prioritatea nr.4: O altă abordare a transportului urban și a comunicațiilor
Prioritatea nr.5: Mediul ambiant
Prioritatea nr.6: Modernizarea habitatului suburban
Prioritatea nr.7: Managementul și politica decizională în Primărie
Prioritatea nr.8: Politici sociale
Prioritatea nr.9: Atragerea investițiilor (coloana vertebrală a economiei) printr-un Plan Marshall și conversiunea remitențelor!
Dintre acestea sunt noi proiectele la „Prioritatea nr.4: O altă abordare a transportului urban și a comunicațiilor”, unde vorbim despre descongestionarea centrului de tranzit și limitarea treptată a transportului rutier în partea istorică a orașului. Direcții prioritare de modernizare/dezvoltare (Master-Plan) în domeniu:
– un Master Plan General al Transportului Urban.
– rețelele transportului public urban și suburban în sistem integrat;
– transport Bus rapid, cu 25-45 km/oră;
– o infrastructură rutieră cu tehnologia germană a „parcărilor ECO” sub formă de gazoane verzi; parcări mecanizate multietajate ș.a.;
– piste pentru bicicliști, rampe pentru cărucioare;
– extinderea rețelei de troleibuze, cu stații-terminus lângă șoseaua de centură;
– autorizări de construcție cu amenajarea de parcări;
– amenajarea intersecțiilor, cu o perspectiva de două niveluri.
De asemenea, la „Prioritatea nr.5: Mediul ambiant” avem:
– managementul deșeurilor prin sisteme integrate;
– aplicarea principiului „cine poluează – plătește” – compensarea daunei pricinuite mediului înconjurător și sănătății populației;
– uzine de ultima generație (tehnologia de pirolizăla prelucrarea termică a deșeurilor solide, fără poluare) și o uzină mobilă de colectare a biogazului la Țânțăreni, cu producerea energiei termoelectrice și a unei sere industriale;
– curățirea, cu tehnologii noi, a lacurilor în zonele de agrement. Reabilitarea și amenajarea albiei râului Bâc;
– un Program prin parteneriat public-privat: „FAS&CIP” (fațadă-acoperiș-scară și curte-iluminare-parcare);
– proiect-pilot de reorientare a dezvoltatorilor de la construcția blocurilor noi spre modernizarea blocurilor de locuit vechi;
– amenajarea/reabilitarea curților de cartier;
– promovarea conceptului de Dezvoltare Durabilă/proiect de țară, în baza unui proiect-pilot, public-privat: Clusterul „SinProiectInvest-EV”.
Și „Prioritatea nr.6: Modernizarea habitatului suburban”:
– consultări săptămânale cu primarii localităților afiliate pe probleme din Program;
– implementarea a cinci proiecte-pilot de dezvoltare durabilă – modernizarea localităților suburbane, o nouă piață BIO pentru municipiu;
– organizarea unei agriculturi ecologice performante în comune, pe suprafețe mici și medii, o șansă pentru R.Moldova în context european, ca un dar de la Dumnezeu;
– în licee – proiectul „formarea tânărul fermier”;
– agro-turism, un Parc-Eco;
– două centre agroindustriale cu hab-uri în localități afiliate Chișinăului;
– o stație-pilot de biogaz cu microcentrală termo-electrică cu turbină (în perspectivă – în fiece localitate din componența Municipiului) ca în Gussing, Austria;
– dezvoltarea segmentului „energiei verzi” (solare) după experiența Sloveniei.
Despre aceste viziuni ori s-a vorbit puțin, ori deloc. Dar echipa noastră cunoaște efectele promovării lor în alte țări și crede că asta va schimba fața municipiului.
– Ce soluții propuneți pentru problemele menționate?
– În detaliile din priorități menționate mai sus exact arătăm căile cum să realizăm proiectele gândite. Dar varianta și mai detaliată este pe site-ul www.pnl.md și pe blogul meu www.can.pnl.md.
– Ce finalitate vedeți pentru proiectul parcărilor cu plată?
– Noi prevedem în Planul nostru de dezvoltare a municipiului Chișinău, ca și Platformă electorală, o intensă cooperare cu specialiștii din domeniu, o consultare a experților, prevedem mai multe structuri de consultanță în acest scop. Eu cred că așa ceva se putea face mereu, dacă nu erau interese ascunse. Acestea au împiedicat rezolvarea fundamentală a problemelor. Noi avem și specialiști în partid, cum sunt foști candidați la funcția de primar – Ludmila Bolboceanu, Mihai Severovan și Mircea Rusu, precum și unul dintre coordonatorii Consiliului Unirii, Timotei Țurcanu, de asemenea ex-candidat la funcția de Primar al Chișinăului, care cunosc problema, unii au participat la eforturile de soluționare în calitate de consilieri municipali, și care cunosc și rezolvarea, pentru care trebuie nu doar pricepere, tenacitate, dar și voință, în primul rând. Și cum suntem o echipă de oameni cinstiți, curați, necompromiși, am putea rezolva și această problemă așa cum am spus mai sus și cum este prevăzut în Program, fără ingerințe cu interese meschine și de trafic de influență pentru îmbogățire.
– Ce soluție propuneți pentru evacuarea deșeurilor din oraș?
– Credem că și acum este o anumită concurență, dar mai amănunțit asta ar fi: organizarea industriei noi de prelucrare a deșeurilor, prin crearea unui sistem viabil de management al deșeurilor. Zilnic orașul elimină două mii de tone de deșeuri, care nu sunt altceva de cât materie primă prețioasă pentru diverse industrii. Avantajul unui management corect ar fi că investițiile pentru acest sector sunt mai ușor de accesat și vizează crearea de sisteme integrate de gestionare a deșeurilor la nivel regional, în paralel cu închiderea depozitelor de deșeuri neconforme. Se vor finanța din fonduri speciale (naționale și europene) măsuri de colectare, sortare, transport, tratare și depozitare a deșeurilor menajere combinate cu măsuri de reducere a cantității de deșeuri, conform cu principiile și practicile Uniunii Europene în domeniu. Vom respecta principiul „cine poluează – plătește” – o strategie care prevede substituirea daunei pricinuite mediului înconjurător. Se va iniția elaborarea și implementarea unui Master Plan al Sistemului de management integrat al deșeurilor solide pe întreg municipiul Chișinău. Și vom atragere fonduri pentru construcția unei uzine de ultima generație (tehnologia de prelucrare termică prin piroliza a deșeurilor solide). Dumneavoastră știați că unele state nordice importă deșeuri pentru că din ele produc diferite materiale care emană energie, care servesc pentru alte ramuri ale industriei?
– Care este miza acestui scrutin?
– Lumea spune că lucrurile sunt bătute în cuie. Că se știe cine va câștiga. Noi, PNL, am tot răspuns „îndemnurilor” unora că „nu vă băgați, că ne încurcați” – nu e clar de ce se tot bagă ei, că voi, PNL, e bine să rămâneți curați, necompromiși, de parcă a veni cu persoane de calitate în alegeri ar însemna să te compromiți etc. Deci, noi încercăm – și de data aceasta – să le explicăm oamenilor că au tot greșit în acești ani crezându-i pe cei care spun multe minciuni frumoase și ajung să îi dezamăgească. Dacă nu s-a identificat un candidat comun, să câștige cel votat de oameni. Va dezamăgi sau nu, se va vedea, dar dacă cei care nu sunt orientați spre Est nu au dorit să identifice o echipă comună, vina e a celor ce nu au vrut să discute. Noi, PNL, am propus, poate le vine mintea la cap după alegeri, în preajma alegerilor parlamentare, unde miza e și mai mare pentru viitorul acestui teritoriu și al acestei populații.
– Este Primăria o trambulină pentru a avansa în alte funcții? Vă vedeți în politica mare?
– Dacă persoane ca mine erau în Parlament cel puțin din 2009 încoace, plus alți colegi din PNL, situația era să fie alta la noi. Dar cetățenii i-au votat pe „cei cu șanse”, „șanse” care se datorează banilor murdari, au tot dat „voturi utile” și s-au ales cu voturi inutile și fără șanse. Au dreptul să tot continue să greșească, noi însă dorim să le oferim altceva. Eu sunt în „politica mare” din al doilea stat românesc prin rolul meu de agent economic onest, bun plătitor de impozite, de persoană care a ajutat mereu și a deschis calea în afaceri pentru mulți oameni.
– Veți candida și la alegerile locale din 2019?
– În PNL deciziile se iau colectiv. Vom trăi și vom decide…
Va mai informam:
Comisia Electorală Centrală aduce la cunoștința alegătorilor modalitățile prin care aceștia se pot informa privind alegerile locale noi din 20 mai 2018
Alexandra CAN, candidata Partidului Național Liberal.
– Ce v-a determinat să candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău?
– Sunt o persoană cu multă experiență, dar sunt tot mai nemulțumită de câtă minciună este răspândită în jur în acești ani – totul pentru a acoperi intențiile și acțiunile de jefuire neîncetată a societății. Pentru că pretutindeni unde am lucrat am făcut doar ordine și am obținut dezvoltare, sunt singurul candidat care ar putea servi drept liant între categoria de tineri care au dezamăgit și altă categorie de tineri care urmează să vină și pe care nu ne-o dorim să fie ca cea de după 2009. Eu nu sunt o persoană coruptă, nu am furat niciodată, știu cum să lichidez corupția din Primărie și am ajutat multă lume. Am fost mereu consecventă și principială, sper ca oamenii să vrea un primar curat, onest, hotărât, nu petarde care ard o secundă, amăgesc, înșală speranțele oamenilor și, apoi dispar… acoperite de rușine. Noi avem un plan complex și pot aduce investiții, așa cum am făcut în toate calitățile publice, asociative și de întreprinzător de succes pe care le-am avut și le am.
Ca vicepreședinte al PNL, reiterez trei principii de bază din Programul nostru politic, ce își găsește reflectarea în Platformele electorale din alegerile locale la care mereu participăm:
• modernizarea localităților, prin utilizarea fondurilor europene, obținute cu ajutorul României;
• descentralizarea reală a administrației publice locale, aplicarea principiului european al autonomiei locale;
• democratizarea actului de guvernare la nivelul comunității, prin transparență, libera concurență, competitivitate, implicarea cetățeanului în luarea deciziilor și controlul societății civile.
Doar asemenea transformări pot asigura desovietizarea, decomunizarea și dekaghebizarea societății, fapt ce nu s-a produs din 1991 și până în prezent nici la nivel central, nici la cel local. Pentru aceasta se cere: împiedicarea ascensiunii falșilor socialiști-comuniști la guvernare; anchetarea uzurpatorilor puterii de stat, care au condus la oligarhizarea societății; aplicarea Conceptului-program de integrare concomitentă românească și europeană.
– De ce credeți că alegătorii trebuie să-și dea votul pentru dumneavoastră la alegerile din 20 mai?
– Eu vreau să îi conving de faptul că li se poate reda încrederea. Dacă se uită la biografia mea, nu pot să nu vadă experiența însoțită de onestitate. Cât mă privește, iată cine sunt: Sunt născută în Sireți, Strășeni, am absolvit Facultatea de economie la USM. Am urmat perfecționări în management, economie, psihologie la Institutul Băncii Mondiale, a altor instituții, sunt expert în advocacy, am avut stagieri în Franța. Am evoluat treptat – de la cusătoreasă, control calitate, contabilitate, președinte sindicat, până la director general. Am activat în administrația publică locală (șef direcție evidență repartizare a locuințelor), consilier orășenesc; consilier pentru reforme economice, contabil-șef la primul Minister al Economiei. Cunosc mecanismul de evidență și gestionare a finanțelor, am fost consilier al ministrului economiei, consilier al prim-vicepremierului, șef direcție financiară și fiscal-bancară la Ministerul Economiei, Ministru al industriei și comerțului în Guvernul Ion Sturza. Am activități de voluntariat – președinte al Asociației patronale din industria ușoară – APIUS, președinte Comisie de cenzori CCI, Past President Rotary International Chișinău. Vorbesc patru limbi străine. Am fost distinsă cu medalii și ordine ale ambelor state românești, inclusiv: Diploma de Excelență în Economie, Ordinul „Gloria Muncii”, Ordinul Național al României „Serviciu Credincios” în Grad de Comandor.
În plan politic, eu, Alexandru Can, am participat la procesul politic luptând în tabăra reformatoare, liberală, proeuropeană și proromânească. Ca membru al PNL, a participat la campanii electorale. În 2009 am fost nominalizată de echipa MAE-PNL pentru funcția de premier. Ca economist și manager, am demonstrat că pot transforma o întreprindere industrială din falită în una de succes. Sunt o persoană neșantajabilă, integră, necoruptă și incoruptibilă. Sunt o persoană cu multă disponibilitate pentru dialog, negocieri și pentru identificarea unor soluții optime în situații dificile. Mi-am oferit mereu expertiza de bun manager și tinerilor veniți intempestiv în unele funcții, prea complexe pentru ei. Am promovat femeile și tinerii, i-am sprijinit mereu pe reprezentanții vârstei a treia.
Eu pot fi un liant al societății, al reprezentanților diferitelor etnii, care au încredere în mine. În calitate de candidat la funcția de primar general al Chișinăului, pot fi o verigă între tinerii, care au condus cu dificultăți orașul, și tinerii care vor veni în a doua etapă a manifestării lor, ca o nouă clasă politică. Am calități diplomatice, de lider, desfășor o intensă cooperare pe linie profesională asociativă. Am sprijinitori din rândul europarlamentarilor și foarte multe relații cu profesioniști și administratori din primul stat românesc.
– Care sunt trei cele mai importante probleme din Chișinău și în cât timp pot fi soluționate?
– În programul nostru avem nouă priorități, iată-le:
Prioritatea nr.1: Politici urbanistice principiale
Prioritatea nr.2: Actualizarea Planului de Dezvoltare socio-economică a Municipiului.
Prioritatea nr.3. Extinderea pe piața investițională a instituției dezvoltatorului
Prioritatea nr.4: O altă abordare a transportului urban și a comunicațiilor
Prioritatea nr.5: Mediul ambiant
Prioritatea nr.6: Modernizarea habitatului suburban
Prioritatea nr.7: Managementul și politica decizională în Primărie
Prioritatea nr.8: Politici sociale
Prioritatea nr.9: Atragerea investițiilor (coloana vertebrală a economiei) printr-un Plan Marshall și conversiunea remitențelor!
Dintre acestea sunt noi proiectele la „Prioritatea nr.4: O altă abordare a transportului urban și a comunicațiilor”, unde vorbim despre descongestionarea centrului de tranzit și limitarea treptată a transportului rutier în partea istorică a orașului. Direcții prioritare de modernizare/dezvoltare (Master-Plan) în domeniu:
– un Master Plan General al Transportului Urban.
– rețelele transportului public urban și suburban în sistem integrat;
– transport Bus rapid, cu 25-45 km/oră;
– o infrastructură rutieră cu tehnologia germană a „parcărilor ECO” sub formă de gazoane verzi; parcări mecanizate multietajate ș.a.;
– piste pentru bicicliști, rampe pentru cărucioare;
– extinderea rețelei de troleibuze, cu stații-terminus lângă șoseaua de centură;
– autorizări de construcție cu amenajarea de parcări;
– amenajarea intersecțiilor, cu o perspectiva de două niveluri.
De asemenea, la „Prioritatea nr.5: Mediul ambiant” avem:
– managementul deșeurilor prin sisteme integrate;
– aplicarea principiului „cine poluează – plătește” – compensarea daunei pricinuite mediului înconjurător și sănătății populației;
– uzine de ultima generație (tehnologia de pirolizăla prelucrarea termică a deșeurilor solide, fără poluare) și o uzină mobilă de colectare a biogazului la Țânțăreni, cu producerea energiei termoelectrice și a unei sere industriale;
– curățirea, cu tehnologii noi, a lacurilor în zonele de agrement. Reabilitarea și amenajarea albiei râului Bâc;
– un Program prin parteneriat public-privat: „FAS&CIP” (fațadă-acoperiș-scară și curte-iluminare-parcare);
– proiect-pilot de reorientare a dezvoltatorilor de la construcția blocurilor noi spre modernizarea blocurilor de locuit vechi;
– amenajarea/reabilitarea curților de cartier;
– promovarea conceptului de Dezvoltare Durabilă/proiect de țară, în baza unui proiect-pilot, public-privat: Clusterul „SinProiectInvest-EV”.
Și „Prioritatea nr.6: Modernizarea habitatului suburban”:
– consultări săptămânale cu primarii localităților afiliate pe probleme din Program;
– implementarea a cinci proiecte-pilot de dezvoltare durabilă – modernizarea localităților suburbane, o nouă piață BIO pentru municipiu;
– organizarea unei agriculturi ecologice performante în comune, pe suprafețe mici și medii, o șansă pentru R.Moldova în context european, ca un dar de la Dumnezeu;
– în licee – proiectul „formarea tânărul fermier”;
– agro-turism, un Parc-Eco;
– două centre agroindustriale cu hab-uri în localități afiliate Chișinăului;
– o stație-pilot de biogaz cu microcentrală termo-electrică cu turbină (în perspectivă – în fiece localitate din componența Municipiului) ca în Gussing, Austria;
– dezvoltarea segmentului „energiei verzi” (solare) după experiența Sloveniei.
Despre aceste viziuni ori s-a vorbit puțin, ori deloc. Dar echipa noastră cunoaște efectele promovării lor în alte țări și crede că asta va schimba fața municipiului.
– Ce soluții propuneți pentru problemele menționate?
– În detaliile din priorități menționate mai sus exact arătăm căile cum să realizăm proiectele gândite. Dar varianta și mai detaliată este pe site-ul www.pnl.md și pe blogul meu www.can.pnl.md.
– Ce finalitate vedeți pentru proiectul parcărilor cu plată?
– Noi prevedem în Planul nostru de dezvoltare a municipiului Chișinău, ca și Platformă electorală, o intensă cooperare cu specialiștii din domeniu, o consultare a experților, prevedem mai multe structuri de consultanță în acest scop. Eu cred că așa ceva se putea face mereu, dacă nu erau interese ascunse. Acestea au împiedicat rezolvarea fundamentală a problemelor. Noi avem și specialiști în partid, cum sunt foști candidați la funcția de primar – Ludmila Bolboceanu, Mihai Severovan și Mircea Rusu, precum și unul dintre coordonatorii Consiliului Unirii, Timotei Țurcanu, de asemenea ex-candidat la funcția de Primar al Chișinăului, care cunosc problema, unii au participat la eforturile de soluționare în calitate de consilieri municipali, și care cunosc și rezolvarea, pentru care trebuie nu doar pricepere, tenacitate, dar și voință, în primul rând. Și cum suntem o echipă de oameni cinstiți, curați, necompromiși, am putea rezolva și această problemă așa cum am spus mai sus și cum este prevăzut în Program, fără ingerințe cu interese meschine și de trafic de influență pentru îmbogățire.
– Ce soluție propuneți pentru evacuarea deșeurilor din oraș?
– Credem că și acum este o anumită concurență, dar mai amănunțit asta ar fi: organizarea industriei noi de prelucrare a deșeurilor, prin crearea unui sistem viabil de management al deșeurilor. Zilnic orașul elimină două mii de tone de deșeuri, care nu sunt altceva de cât materie primă prețioasă pentru diverse industrii. Avantajul unui management corect ar fi că investițiile pentru acest sector sunt mai ușor de accesat și vizează crearea de sisteme integrate de gestionare a deșeurilor la nivel regional, în paralel cu închiderea depozitelor de deșeuri neconforme. Se vor finanța din fonduri speciale (naționale și europene) măsuri de colectare, sortare, transport, tratare și depozitare a deșeurilor menajere combinate cu măsuri de reducere a cantității de deșeuri, conform cu principiile și practicile Uniunii Europene în domeniu. Vom respecta principiul „cine poluează – plătește” – o strategie care prevede substituirea daunei pricinuite mediului înconjurător. Se va iniția elaborarea și implementarea unui Master Plan al Sistemului de management integrat al deșeurilor solide pe întreg municipiul Chișinău. Și vom atragere fonduri pentru construcția unei uzine de ultima generație (tehnologia de prelucrare termică prin piroliza a deșeurilor solide). Dumneavoastră știați că unele state nordice importă deșeuri pentru că din ele produc diferite materiale care emană energie, care servesc pentru alte ramuri ale industriei?
– Care este miza acestui scrutin?
– Lumea spune că lucrurile sunt bătute în cuie. Că se știe cine va câștiga. Noi, PNL, am tot răspuns „îndemnurilor” unora că „nu vă băgați, că ne încurcați” – nu e clar de ce se tot bagă ei, că voi, PNL, e bine să rămâneți curați, necompromiși, de parcă a veni cu persoane de calitate în alegeri ar însemna să te compromiți etc. Deci, noi încercăm – și de data aceasta – să le explicăm oamenilor că au tot greșit în acești ani crezându-i pe cei care spun multe minciuni frumoase și ajung să îi dezamăgească. Dacă nu s-a identificat un candidat comun, să câștige cel votat de oameni. Va dezamăgi sau nu, se va vedea, dar dacă cei care nu sunt orientați spre Est nu au dorit să identifice o echipă comună, vina e a celor ce nu au vrut să discute. Noi, PNL, am propus, poate le vine mintea la cap după alegeri, în preajma alegerilor parlamentare, unde miza e și mai mare pentru viitorul acestui teritoriu și al acestei populații.
– Este Primăria o trambulină pentru a avansa în alte funcții? Vă vedeți în politica mare?
– Dacă persoane ca mine erau în Parlament cel puțin din 2009 încoace, plus alți colegi din PNL, situația era să fie alta la noi. Dar cetățenii i-au votat pe „cei cu șanse”, „șanse” care se datorează banilor murdari, au tot dat „voturi utile” și s-au ales cu voturi inutile și fără șanse. Au dreptul să tot continue să greșească, noi însă dorim să le oferim altceva. Eu sunt în „politica mare” din al doilea stat românesc prin rolul meu de agent economic onest, bun plătitor de impozite, de persoană care a ajutat mereu și a deschis calea în afaceri pentru mulți oameni.
– Veți candida și la alegerile locale din 2019?
– În PNL deciziile se iau colectiv. Vom trăi și vom decide…
Va mai informam:
Comisia Electorală Centrală aduce la cunoștința alegătorilor modalitățile prin care aceștia se pot informa privind alegerile locale noi din 20 mai 2018
Chișinău, CEC – alegătorii din localitățile unde pe 20 mai 2018 se vor desfășura alegerile locale noi, pentru funcția de primar, au posibilitatea să verifice corectitudinea întocmirii listelor electorale, atît în localurile secţiilor de votare, cît şi online, accesînd pagina web a Comisiei www.cec.md la următorul link.
Modificări în listele electorale pot fi solicitate de către alegători, Comisiei Electorale Centrale sau biroului electoral, pînă pe 19 mai.
Totodată, cetățenii care au întrebări ce țin de organizarea și desfăşurarea alegerilor locale noi, pot telefona la linia de informare a alegătorilor: (+373) 22 88 01 01
Linia de informare funcționează de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00, sîmbătă 19 mai: 08.00 – 18.00, iar în ziua alegerilor, duminică 20 mai: 05.00 – 24.00.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu