luni, 4 mai 2015

Alegerile locale, test pentru parcursul european al R. Moldova. Îngrijorare la Bucureşti

Premierul Victor Ponta se declară îngrijorat de situaţia din Republica Moldova, pe care o consideră mai rea decât anul trecut. Într-un interviu acordat Agerpres în Kuweit, Ponta şi-a exprimat speranţa că, la alegerile locale de luna viitoare, la Chişinău şi Bălţi nu vor fi aleşi primari pro-ruşi. În aceste condiţii, mesajul transmis ar fi că drumul european al Republicii Moldova este reversibil, susţine premierul.
"De ce zic că sunt îngrijorat, pentru că anul trecut și cu sprijinul fundamental al României pe proiecte concrete — gazoduct, grădinițe, toate celelalte — practic am câștigat bătălia. Nu noi, ei au câștigat bătălia în sensul în care forțele pro-europene au câștigat majoritatea, însă au pierdut războiul. N-au rămas împreună cele trei partide, există un Guvern minoritar și un Guvern minoritar întotdeauna este un Guvern fragil.
Mi-aș dori să țină cât mai mult guvernul actual, dar este un guvern fragil, există alianța cu comuniștii, care oricum ai da-o nu cred că este un lucru benefic pentru România, și oameni așa cum este Iurie Leancă, un pro-european și un pro-România convins, are propriul lui partid, așa încât sunt îngrijorat și mă gândesc, evident, că îmi doresc ca la Chișinău și la Bălți, cele două mari orașe, să nu ne trezim cu primari pro-ruși, fie de la Partidul Socialist, fie de la alte partide, pentru că atunci mesajul va fi unul în sensul că, de fapt, drumul pro-european al Moldovei este reversibil.
Noi avem o relație politică directă și instituțională cu Partidul Democrat condus de Marian Lupu și îi vom ajuta și i-am ajutat cu tot ce putem, eu cred și îl voi sprijini întotdeauna pe Iurie Leancă pentru convingerile sale pro-europene, dar, cu siguranță, orice primar din partidele pro-europene e un câștig pentru Moldova și pentru noi toți. Dacă ne trezim la Chișinău și la Bălți cu primari pro-ruși înseamnă că efortul de anul trecut, o mare parte din ce am obținut anul trecut am pierdut".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu