marți, 20 noiembrie 2012

Tragedia românească de la Cotul Donului


Vasile Şoimaru

O cruce improvizată în memoria celor 150.000 de ostaşi români căzuţi la Cotul Donului

Acum 70 de ani, la 19 noiembrie 1942, la o distanţă de 1942 de kilometri de Chișinău, se declanşa cea mai tragică operațiune militară din istoria Armatei Române, cea de la Cotul Donului, componentă a marii Bătălii de la Stalingrad.
În lupta de la Cotul Donului și din Stepa Calmucă s-au prăpădit 150.000 de ostași români. Dar, conform datelor publicate de profesorul Raoul Șorban în cartea sa „Invazie de stafii" (Editura „Meridiane", 2003), acolo s-au pierdut şi 100.000 de români care făceau parte din armata maghiară...
De ani de zile mă documentez cu privire la cea mai tragică şi sângeroasă bătălie din întreaga istorie a românilor, numită Bătălia de la Cotul Donului. Însă nici toate enciclopediile, manualele, monografiile, tot „Oceanul NET" cu toate mările şi golfurile sale de informaţii, nici măcar drumul coturos până la Câmpia Calmucă şi Cotul Donului, pe care l-am făcut în vara anului 2009, nu mi-au satisfăcut dorinţa de a cunoaşte mai mult despre acea tragedie.
După vizionarea, în primăvara acestui an, a filmului documentar „Eroism şi jertfă pe Frontul de Est" (Fundaţia „Părintele Arsenie Boca", 2010), cu participarea veteranului acelor lupte Iosif Niculescu (azi în vârstă de 98 de ani), precum şi după convorbirile pe care le-am avut cu alţi câţiva veterani nonagenari din comuna Miroslăveşti, judeţul Iaşi, m-am gândit să mai merg o dată la Cotul Donului... Şi, la mijlocul lunii august, am parcurs pentru a doua oară acel drum al pătimirilor ostaşilor români din Războiul din Est. Pe 17 august eram la Cotul Donului.
Şi... surpriză: după o secetă cumplită, de trei luni, exact în ziua când am ajuns în staniţa Kletskaia, unde 70 de ani în urmă au căzut cele mai multe bombe pe milimetru pătrat, s-a pornit o ploaie de parcă s-a spart cerul deasupra mea; nu puteam deschide uşa la maşină. A turnat 45 de minute în continuu. Când s-a terminat ploaia şi am vrut să deschid uşa, intra apa în automobil. Prima ce mi-a trecut prin minte a fost că a plâns Dumnezeu de bucurie că, în sfârşit, după şapte decenii de la tragedie, a venit, posibil, primul român să-i „viziteze" pe cei 150.000 de fraţi ai săi care zac acolo pe vecie...
O CRUCE CU TRICOLOR
Când s-a terminat ploaia şi s-au scurs apele de pe dealurile de cretă ale staniţei Kletskaia, m-am urcat pe dealul cel mai mare, unde stăteau ostaşii români în 1942, am făcut cu cuţitul o cruce dintr-un copăcel uscat, legând-o cu lipici, am rupt ultima pagină din albumul meu „Poeme în imagini", cu fotografia „Tricolorului Independenţei" (cu semnăturile deputaţilor din Primul Parlament al Republicii Moldova, care au votat pe 27 august 1991 Declaraţia de Independenţă). Am prins pagina de cruce, pe care am înfipt-o cât mai adânc posibil în pământul alb, răzmuiat de ploaie, am fotografiat-o pentru istorie, am destupat o sticluţă-suvenir de coniac „Ştefan Vodă" (Călăraşi), am turnat în dop câteva picături de licoare şi le-am sorbit de sufletul celor 150.000 de români care zac acolo. Am pus la magnetofonul din maşină superba piesă „Toţi ca unul orice ar fi, pentru România, pentru România!", interpretată de trupa K 1 Band, şi am început să strig ca un apucat de bucurie că am ajuns şi am făcut lucrul acesta, că, în sfârşit, a apărut o cruce cu un tricolor românesc la Cotul Donului...
EXACT 1942 DE KILOMETRI
Dacă mă auzea şi mă vedea cineva, credea că-s unul scăpat din casa de nebuni. Eram atunci cel mai fericit român din lume, de parcă am aterizat pe Marte... Nu cred că până la acel moment am avut o victorie mai mare în viaţa mea. Dar următoarele 30 de minute chiar au pus punct la toate... Când ieşeam din raionul Kletski, în pământul căruia zac de cinci ori mai mulţi români decât numărul populaţiei care locuieşte azi acolo, întâmplător mi-am aruncat ochii la kilometraj şi ce văd? Numărul... 1942!!! Deci, în anul tristei aniversări de 70 de ani de la marea tragedie românească din anul 1942 de la Cotul Donului, făcusem exact 1942 km de la Chişinău până la locul acelei tragedii... Pentru că-i imposibil de crezut aşa ceva, am fotografiat şi acest amănunt, căci, mi-am zis, n-o să mă creadă nimeni... Pe urmă m-am uitat în zare să văd întinsurile proaspăt arate ale stepei, în speranţa să văd printre brazdele întoarse de plugurile ruseşti vreo grămadă de oase româneşti. Culoarea acelor brazde era roşie şi m-am gândit că nuanţa e de la cele circa un million de litri de sânge vărsat de cei 150.000 de ostaşi români căzuţi la Cotul Donului. Desigur, n-am uitat să fotografiez, ca mărturie, şi acele brazde roşii, apoi am mers mai departe spre Volga să văd „înspăimântătoarea" statuie „Patria-mamă", înaltă de 87 de metri, de pe Colina Mamai din Stalingrad/Volgograd... 

Când i-am povestit veteranului Iosif Niculescu, pe 27 septembrie, în ziua când a împlinit 98 de ani, despre toate câte mi s-au întâmplat la Cotul Donului, mi-a zis: „Eu cred că această râvnă, încununată cu succes, se datorează unui semn ceresc... Unul, măcar,unul dintre cei morţi, acolo, la Cotul Donului, îşi are moaştele de sfânt în acel pământ şi, Acela lucrând din Cer v-a trimis la Cotul Donului în acest an al tristei aniversări... De aceea trebuie de găsit locul printre mormintele comune, de găsit moaştele acelui martir, acelui sfânt român, care zace în Stepa Donului...". Amintirile bătrânului despre acele lupte sunt vii şi astăzi: „În legătură cu Cotul Donului pot să le spun oamenilor că niciodată Armata Română nu şi-a închipuit că poate cuceri Rusia. Armata Română a fost pe Frontul de Est ca să dezrobească teritoriile româneşti, Basarabia şi Bucovina, şi să-L readucă pe Iisus Hristos, izgonit de bolşevici".

ISTORIA UITATĂ
...Să parcurgi aproape 2.000 de kilometri din capitala celui de-al doilea stat românesc până la acel loc de tristă amintire în istoria noastră, să calci pe oasele a 624.540 de ostaşi români, îngropaţi pe întinsurile Estului, de la Odesa până la Stary Krim (Crimeea), Krymsk (Caucazul de Nord) şi Cotul Donului de lângă Volga, şi, incredibil (!!!), să nu găseşti măcar o troiţă, o simplă cruce, nu mai zic de un cimitir de onoare, în memoria celor trimişi de Statul Român la moarte, aproape sigură, pentru dezrobirea teritoriilor româneşti, Basarabia şi Nordul Bucovinei, pentru a readuce creştinismul în Rusia bolşevică? Pe mine, personal, rău m-a pus pe gânduri această neglijenţă şi uituceală a politicienilor de la Bucureşti, întrebându-mă dacă mai sunt români în fruntea statului român. Or, poate se doreşte să dispară şi ultimii români, rămaşi la vatră, gata să-şi mai apăre, în caz de necesitate, Ţara şi Neamul...
Mi-i ruşine să mă uit cum se bat politicieni între ei, crezând că o să trăiască doua vieţi şi nu vor răspunde în faţa lui Dumnezeu pentru batjocura faţă de memoria ostaşilor români căzuţi la datorie, pe Frontul de Est. Să nu caute ei posibilitatea să se înţeleagă cu ruşii pentru inaugurarea unor cimitire de onoarte? Doar în România toate cimitirile ruseşti sunt întregi, pe când românii n-au niciunul acolo, la Cotul Donului, nici măcar la Dalnik sau Vigoda, lângă Odesa, nu există. Niciun cimitir, niciun monument, nicio troiţă în memoria celor 624.540 de ostaşi români căzuţi pe Frontul de Est... Doar în oraşul Odesa există un cimitir, dar şi acela este „mascat" sub denumirea de Cimitir german... În Cehia, Slovacia, în Basarabia, în Kazahstan (Karaganda), au fost inaugurate cimitire de onoare sau monumente. Sigur, în aceste locuri este altă situaţie, dar cum se poate ca Statul Român să nu fi întreprins nimic în Rusia şi în Ucraina?
Dar, poate-i luminează Dumnezeu, în cel de-al 12-lea ceas, pe actualii guvernanţi ai României să se lase de bătăliile intestine, politice şi financiare, şi să convină cu ruşii pentru nişte săpături acolo, pentru inaugurarea de cimitire ale ostaşilor români căzuţi pe meleaguri străine.

34 de comentarii:

  1. cine sa-i lumineze?poate dracul,mama lor de hoti si banditi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este clar ca am uitat cu totul.Acei bravi soldati ai nemului romanesc au murit pentru ca noi sa avem astazi o TARA de care sa ne batem joc.Cred ca prin faptele noastre de astazi si prin UITAREA noastra nu facem decat sa-i mai omoram O DATA.
    Am vorbit de NOI toti pentru ca trim astazi si ne uitam neputinciosi la tot ce se intampla.Nu ne mai ramane decat sa ne inghitim AMARUL care tot se aduna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bunicul meu, tot la Cotul Donului a cazut. Bunica a primit o fotografie cu o cruce pe care scria Szajtos Janos (Saitis Ioan). Cand eram mic o intrebam pe bunica ce-i cu fotografia aceea pusa pe perete intr-o rama, vizibila din toate colturile incaperii si mi-a spus ca acolo,in fotografie era mormantul bunicului meu, erou, cazut la Cotul Donului. Si-mi spunea mereu ce mult seaman cu Ioan al ei. Si l-a asteptat sa se intoarca pana in ultima clipa a vietii. Si uite-asa m-am facut si eu militar, indemnat de bunica si de tatal meu. Si uite-asa aproape ca am cazut si eu, cu deosebirea ca bunicul a murit in lupta, in armata ungara (satul meu facea parte din zona ocupata dupa Dictatul de la Viena), cu un nume maghiarizat iar eu am fost ucis (ca militar)in tara mea, umilit de catre romanii mei, de catre cei carora le-am jurat credinta in 1976, cand am depus Juramantul Militar.
    Si inca o diferenta - ei au murit luptand, sunt eroi dar eu am "murit" fara lupta, din condei, miseleste, peste noapte. Nu sunt nici erou, nici nu mai exist (ca militar) - am devenit asistat.
    Daca ar afla asta bunicii mei, fiti siguri ca celor care mi-au facut asta, nu le-ar fi usor.
    Las o lacrima pe acest blog in memoria bunicilor mei frt. Saitis Ioan si frt. Suciu Gheorghe, unul ucis de rusi la Cotul Donului si celalalt de nemti pe langa Huedin.
    Pe mine m-au "aranjat" boc si basescu in Tara Beiusului...

    Simion Suciu

    RăspundețiȘtergere
  5. ne-au vindut tara hotii astia de politicieni

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitări domnului conf. univ. dr. Vasile Şoimaru pentru excelentul domniei sale articol. Veţi regăsi articolul şi în revista ART-EMIS, la adresa: http://www.art-emis.ro/
    Acei români - inclusiv românii înregimentaţi în armata ungară - au căzut pentru România. Conducătorii postdecembrişi au adus Ţara pe marginea prăpastiei. Noi, ceilalţi trebuie să ne unim, să dăm curs ordinului mareşalului: "Fii bun, fii drept şi nu uita că deasupra tuturor intrigilor şi urilor este PATRIA şi că acolo trebuie să ne întâlnim întotdeauna, chiar dacă nu ne înţelegem de fiecare dată!"
    Pentru eroii de la Cotul Donului, o lacrimă şi un gând bun. Pentru jefuitorii Neamului românesc, costume vărgate şi "Paşol na Sibir" sau în garsoniere la "hotelul statului", cu gratii la ferestre.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si cand te gandesti ca sunt destul de multi romani, de pe ambele maluri ale Prutului, care gandesc si spun cu voce tare "Ce ne trebuie noua unire? De ce sa cheltuim bani si sa ne mai punem si rau cu rusii?".
    Germanii nu au stat o clipa la indoiala si si-au intregit statul lor, cu prima ocazie... Noi, romanii, am asteptam 20 de ani si inca mai asteptam! Ce mai asteptam? Sa ne intregeasca statul cine? cei care vor sa ne smulga teritorii?
    Unde sunt germanii si unde suntem noi. Ne meritam soarta, pentru ca lasam sa gandeasca in locul nostru si sa conduca statul pe tot felul de ageamii in ale politicii, in ale culturii, in ale spiritului gospodaresc.
    Colegii nostri din SCMD care si-au vazut teschereaua plina (adica li s-au marit pensiile) stramba din nas si spun cu voce tare ca SCMD nu-i mai reprezinta si, de aceea, nu-si vor mai plati cotizatia, ca ei au demnitate si ca nu se implica in mocirla politica. Nu va implicati, baieti, lasati hotii, interlopii, repetentii, sa ne conduca, asa cum s-a intamplat si pana acum! Si vom trai mereu bine, vorba Basescului! In fapt acesti colegi sunt niste lasi, niste lasa-ma sa te las, care, la prima scadere a veniturilor vor tipa ca din gura de sarpe si vor da iar navala in SCMD.Voi savura din plin acest moment pentru ca simt ca va veni curand.
    Cei cazuti la Cotul Donului si in alte batalii pentru reintregirea tarii se intorc in mormant cand vad ce urmasi nevolnici au ramas in tara lor.
    Col. Razescu Dumitru

    RăspundețiȘtergere
  8. CEI cazuti la Cotul Donului si pe toata GLIA ROMANEASCA, MOSTENITA SAU READUSA TERITORIULUI STRAMOSESC CU TRIBUT DE SANGE de catre BRAVII OSTASI ROMANI, SE VOR RASUCI INTRADEVAR IN LOCUL SFANT UNDE SE ODIHNESC,CAND VAD IUDELE BRESLEI OSTASESTI CARE MANIPULATI CU O MANA DE ARGINTI SPURCATI,DEVIN RASPANDACII SI PROPAGANDISTII DUSMANIEI INTRE DIVERSELE CATEGORII DE MILITARI -DUSMANIE SI URA PE CARE SI-AU DORIT-O SI O DORESC TRADATORII DE NEAM, HOTII SI DUSMANII POPORULUI ROMAN-.

    Ce au de facut altceva decat sa-si tradeze CAMARAZII,OSTASI AI TARII DISPRETUITI,JIGNITI,MANIPULATI SI DESCONSIDERATI DE FALSII PATRIOTI AJUNSI PRIN FURT SI FRAUDA LA CARMA TARII.

    TRADAREA DE NEAM,INCALCAREA CU NERUSINARE A PRINCIPIILOR VIETII DE MILITAR SI OBLIGATIILOR DE VIATA SI DE MOARTE ASUMATE PRIN JURAMANT PENTRU TARA SI POPOR ,NU AU SCAPAT NICIODATA DE PEDEASA BINE MERITATA A NEAMULUI ROMANESC.

    ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU .

    RăspundețiȘtergere
  9. Tineretul Romaniei nu a uitat de stramosii sai: http://www.youtube.com/watch?v=MI5iXN9CeT0&feature=g-upl

    RăspundețiȘtergere
  10. Dumnezeu sa-i odihneasca pe inaintasii nostri care nu s-au mai intors niciodata in tara. Nu este localitate in Romania si nu este familie mai veche care sa nu-si fi dat tributul de sange pe frontul antisovietic.
    Balan Ionel

    RăspundețiȘtergere
  11. Am onoarea sa va salut,
    Vreau sa va aduc in atentie faptul ca zilele acestea se implinesc 70 de ani de la inceputul "Bataliei de la Stalingrad ( 19/2o noiembrie 1942 - 02 februarie 1943 ).
    Pentru a onora si cinsti pe toti aceia care s-au jertfit pentru neam si tara in al doilea razboi mondial,am participat la activitati in 2 cimitire militare din zona Volgograd,precum si la reconstituirea bataliei de la Stalingrad in data de 18 noiembrie 2012,la invitatia unui club istorico-militar.
    In acelasi timp m-am gandit si la toti veteranii de razboi care au supravietuit acestei groaznice batalii si a razboiului,printre ei fiind si tatal meu,care inca se numara printre putinii care mai traiesc. Atasez alaturat prima poza de la reconstituirea bataliei.
    Toate cele bune,
    Soldat in traditia militara,Eugeniu Burcea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tatăl dumitale este un erou în viață! Un veteran căruia regimul comunist nu i-a recunoscut această calitate pentru că a luptat contra URSS. Bine că a apucat să trăiască după 1989 pentru a i se recunoaște meritele de veteran. Norocul acesta nu l-a avut tatăl meu(și el un veteran de la Stalingrad) care a plecat la cele veșnice în 1988, cu un an înainte de căderea Ceaușescului! Glorie veșnică veteranilor Armatei Române și veșnica pomenire celor căzuți sau plecați dintre noi!
      Titus Mircea Suciu

      Ștergere
  12. La rândul meu, am şi eu onoarea de a vă saluta pe dumneavoastră, camarazii mei.
    Deşi nu am fost activ, în sensul că nu am scris până acum, doresc să aduc omagiul meu tuturor celor ce nu au precupeţit nimic, de cele mai multe ori nici viaţa, pentru ca noi, cei de astăzi să avem parte de pace, cel puţin.
    În special aş dori să fac cunoscute destinele a trei persoane, veterani de război, pe care războiul i-a smuls de la casele lor şi le-a frânt tinereţea:
    - socrul meu, slt.(r) Diaconu Ilie, învăţător din Roma, jud. Botoşani:
    -1936-1937 şcoala de ofiţeri de rezervă Bacău;
    -1937-1941: 3 luni concentrat, 1 lună acasă, 1 lună jumătate mobilizat, 1 lună acasă;
    - 22 iunie 1941 plecat pe front cu R. 37 I., comandant de pluton, pe front până în decembrie 1942 la Cotul Donului;
    - fuga din faţa ofensivei ruşilor, vreo 400 km. până la Milerovo, când s-au băgat în zăpadă şi care nu a fost terciuit de tancuri, s-a predat celor din linia a II-a, deoarece în prima linie erau siberieni cu candra, celebrul pumnal curbat siberian, ce nu luau prizonieri, în special pe ofiţeri;
    - prizonieratul, munca la desţelenirea terenului, scoaterea rădăcinilor copacilor în iarna rusească la -45 grade, vreo 6 luni, îmbolnăvirea, scorbutul, spitalul, etc.;
    - a urmat recunoaşterea faptului că e ofiţer şi mutarea într-un lagăr de ofiţeri, de unde ieşea totuşi la muncă, pentru a-şi îmbunătăţi mâncarea, furând napi şi gulii, pentru a putea rezista;
    - a urmat Mănăstârka, alte lagăre din gulagul rusesc, minele de cărbune din munţii Urali;

    RăspundețiȘtergere
  13. - refuzul de a-i urma pe Ana Pauker şi Vasile Lupu în rândurile diviziilor româneşti (Horia, Cloşca şi Crişan şi cea de a doua, nu-i reţin numele acum);
    - interogatoriile periodice ale NKVD-lui pentru a spune numele ofiţerilor ce au participat la represiunea din Odesa, după aruncarea în aer a comandamentului Armatei a III-a Române;
    - din 1946 a fost numit ,,agronom" în unul din colhozuri, lipseau bărbaţii în satele ruseşti;
    - a avut noroc totuşi, s-a întors în ţară în iunie 1948, un nume pe o listă şi a fost dus la Focşani, în carantină;
    - au urmat 6 luni de luptă pentru a-şi recăpăta identitatea şi a putea profesa (era dat dispărut în zona Cotul Donului din ianuarie 1943);
    - în 1949, după 13 ani (1949-1936) a redevenit învăţătorul Diaconu Ilie, obligat timp de 40 ani să ascundă că a luptat în est, că a fost prizonier la ruşi, 5 ani şi 8 luni ;
    - în 1990 a fost avansat locotenent, locotenent-major şi apoi cpt.(r);
    - în 1999 l-am găsit în arhivele M.Ap.N. decorat prin Înalt Decret Regal, în anul 1943, cu Ordinul Coroana României cu Spade şi Panglică de Virtute Militară;
    - decedat la 92 ani, în 2011;
    Am simţit nevoia să-i aduc acest modest omagiu.
    A doua persoană, tatăl meu, lt-col. Ştefancu Alexandru:
    - la 17 ani, în febrarie 1944 a fost luat de acasă şi a plecat cu un detaşament de premilitari, condus de un ofiţer în rezervă;
    - au mers, au lucrat la curţile unora şi altora, pentru mâncare, toată iarna lui 1944, până în zona Galaţi;
    - în primăvară au lucrat la fortificaţiile din zona Galaţi-Focşani-Nămoloasa;
    - în iulie, la ruperea frontului, s-au retras în zona Râmnicu-Sărat, au urcat spre munţi, până ce i-au prins tancurile ruseşti;
    - le-au dat drumul, s-au reîntors şi el a găsit casa arsă de ruşi, caii rechiziţionaţi, tatăl plecat pe front, mama în spital şi cei 7 fraţi şi surori pe la rude;
    - cu greu, a reuşit să refacă o cameră pentru fraţii, surorile şi mama sa, cărând lemn cu spatele din fostele cazemate construite în 1943 în zonă şi să se reîntoarcă la viaţa sa.
    - decedat în 1999.
    Cele arătate mai sus m-au impresionat întotdeauna şi m-au determinat să mă întreb dacă, în acele condiţii, aş fi rezistat sau nu. Din aceste motive am simţit nevoia să le fac cunoscute, ca un omagiu al celor care, neştiuţi şi nerecunoscuţi, au suferit şi au plecat aşa cum au trăit, în tăcere.
    Macar atât să fac pentru ei.

    Cu deosebită stimă şi consideraţie
    Col.(r) ing. Ioan Ştefancu

    RăspundețiȘtergere
  14. Am toata admiratia pentru toti aceia care au luptat in razboi,inclusiv pentru rudele dumneavoastra,domnule colonel Stefancu. Iar in memoria celor care au cazut in lupta,am prelevat cativa pumni de tarana din cimitirul militar Rossoshka,pentru a putea aprinde oricand o lumanare pentru odihna lor vesnica.
    Cred ca si noi am fi incercat sa rezistam si sa ne facem datoria,daca am fi fost pusi in aceeasi situatie.Dar sa ne fereasca Dumnezeu de razboi,ca mult au mai suferit parintii si bunicii nostri !
    Am onoarea sa va salut !
    Col (r) Burcea Eugeniu

    RăspundețiȘtergere
  15. Si bunicul meu, invatatorul cazut acolo.
    Intr-un blog cu care am colaborat, am scris:
    "Invatatorul Bancianu Ioan, om al credintei si educatiei, stimat si apreciat in comuna sa, a fost mobilizat in toamna anului 1940 si incartiruit la una din unitatile Regimentului 6 Dorobanti, cu gradul de capitan. Dupa scurta perioada de pregatire, insuficienta pentru mai toata armata romana, unitatea a fost incadrata in marele dispozitiv cu care Romania a participat, efectiv, la razboiul pentru intregirea neamului, dupa sugestivul ordin dat de conducato- rul acelor timpuri: “ostasi, va ordon: treceti Prutul !”. Victoriile vremelnice nu l-au facut sa uite de meseria pe care a indragit-o si, dupa cum scriau consatenii si camarazii sai, nu uita nici o clipa, in momentele de liniste dintre lupte, sa-i invete pe soldati, multi nestiutori de carte, tainele scrisului, cititu- lui si socotitului. Valtoarea eliberarii stramosescului pamant romanesc dintre Prut si Nistru l-a gasit, in toamna anului 1942 intr-o tabara a frontului din dispozitivul roman de la Cotu Donului, “cel mai mare dezastru suferit vreodata de armata romana”- dupa cum declara specialistii in strategie militara si supravietuitorii prapadului celor 75.000 de romani jertfiti pentru cauze total opuse celor pentru care executasera ordinul comandantului suprem (detalii pe un blog interesant: “Ce a fost la Cotul Donului”).
    A fost una dintre victimele acelui carnagiu."

    As fi vrut sa ajung si eu acolo, macar pentru a-i pune o floare pe mormant.
    Din pacate, conform "pohtelor" comandantului suprem (?), nu mai aceasta posibilitate si nici nu se intrevede, prea curand, una.

    Cu deosebita consideratie,
    Cpt.(rez) Corneliu-Dan GROSU

    RăspundețiȘtergere
  16. felicitari domnule soimaru.
    cinste celor care au pe cineva acolo, departe.
    ei sunt adevaratii nostri eroi, pe care nu trebuie sa-i uitam niciodata, pentru ca au luptat si au pierit pentru romania mare.
    noi cei de azi, nu suntem in stare sa ne ridicam si sa strigam pentru dreptate, stam obedienti si asteptam sa plece de buna voie un individ care se crede mesia neamului nostru.
    un individ fara scrupule, sustinut de tot ceea ce este strain interesului national si poporului roman
    lt.col.rz.dr. tudorica valentin

    RăspundețiȘtergere
  17. DOMNILOR SOLDATI, MAISRII MILITARI, SUBOFITERI, OFITERI INFERIORI, SUPERIORI SI GENERALI AI ARMATEI ROMANE!

    EROII NOSTRI TRANSMIT SI I-SI PASTREAZA IN SANGELE URMASILOR LOR DIN FAMILIA PERSONALA, PRECUM SI IN SEVA NEAMULUI ROMANESC; CURAJUL, OMENIA, SPIRITUL DE SACRIFICIU, DRAGOSTEA FATA DE SEMENI, CINSTEA SI MANDRIA DE A FI ROMAN.

    SUNT MII DE URMASI, CARE COSIDERANDU-I PE EROI -CORIFEII SI SFINTII NEAMULUI NOSTRU -, LE RESPECTA CU SFINTENIE SI HOTARARE PRINCIPIILE DE VIATA SI MOARTE, APLICANDU-LE DE ZI CU ZI.

    CAMARAZI,

    SUNTEM UN POPOR CARE AVEM CU CE NE MANDRI DIN TRECUTUL GLORIOS AL ROMANILOR, DIN JERTFA EROILOR NOSTRII, LUPTATORI FERMI PENTRU DREPTATE, LIBERTATE, INDEPENDENTA, SUVERANITATE SI MANDRIE NATIONALA. UN POPOR, CU O ISTORIE SCRISA CU SANGE SI SUFERINTA IN MEMORIA NEALTERATA A ALTOR NEAMURI, CU SPAIMA SI TEAMA SADITE IN RARUNCHII DUSMANILOR SI COTROPITORILOR NOSTRII.

    LACRIMEZ SUFLETESTE, MA INCHIN CU SMERENIE SI RESPECT, RASCOLESC IN MEMORIE SI VAD DIN FOTOGRAFII INGALBENITE CHIPUL SFANT SI DRAG AL EROILOR FAMILIEI MELE, CAZUTI LA MARASESTI, BASARABIA SI STALINGRAD ,TITANI CE TIN SI AZI PE UMERII LOR SEMINTIA NEAMULUI SI GLIEI ROMANESTI, SRAMOSESTI.

    COL.REZ.Corneanu Emil



    RăspundețiȘtergere
  18. GLORIE ETERNA EROILOR NEAMULUI!SA LE FIE TARANA USOARA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca si superbul militar,patriotul,multinvatatul si apasatul de multiple stele Gabita Oprea,sau actualul Mos Dobritoiu ar fi facut minuni de vitejie si stralucite fapte de arme, ca sa nu mai vorbesc de guvernele si parlamentele grijulii cu trburile tarisoarei pe care ar vinde-o pe nimica.De fapt nemernicii astia si-ar vinde si mama daca fac un ban.Sa-i votam cu gandul la cei ale caror oase sunt imprastiate pe intinsul nesfarsit al Rusiei.

      Ștergere
  19. Acesti bravi ostasi ai nemului romanesc care si-au dat viata pentru ca noi sa avem o TARA astazi, cel putin sunt fericiti ca nu mai vad si nu mai sunt martorii jafului ROMANIEI de astazi.Oare cei care conduc Romania astazi se gandesc la sutele de mii de soldati care si-au dat viata pentru ca noi sa avem o TARA astazi.Ce au facut acesti conducatori pentru Romania de astazi,in afara de faptul ca au jefuit-o.

    RăspundețiȘtergere
  20. PENTRU "NESIMTITII", FOSTI PENSIONARI MILITARI , ESTE NEVOIE DE APROBAREA FMI, CA SA LI SE FACA DREPTATE IN TEMEIUL CONSTITUTIEI , IN VREME CE PENTRU ALTE CATEGORII SOCIALE NU ESTE NEVOIE DE FMI. BRAVOS POPOR, HALAL NATIUNE!!! SERVITI TEAPA SI DE LA PDL SI DE LA USL, CONTINUATOAREA LUI BASESCU .
    5.000 de revoluţionari primesc fiecare câte 30.000 de lei de Crăciun. Cât de corectă este pomana USL? | DEZBATEREA ZILEI
    Autor: Sorin Breazu
    Cu toate că sistemul bugetar nu se bucură de salarii importante, guvernarea USL a decis să recompenseze 5.500 de revoluţionari cu o sumă totală de 35 de milioane de euro. Ponta vrea să dea milioane de lei și revoluționarilor participanți .Informaţia a fost prezentată de jurnalistul Robert Turcescu, care a prezentat un document semnat de secretarul general al Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale, Tomiţă Murgoci. Revoluționarii nu vor să le fie tăiate indemnizațiile.Acesta cerea caselor judeţene să transmită într- o singură zi, adică pe 28 noiembrie, ora 16.00, numărul exact al revoluţionarilor şi sumele aferente care ar trebui plătite între 2012 şi 2014.
    Victor Ponta le dă revoluționarilor indemnizațiile înapoi.În document se menţiona că sumele aferente anului 2012 vor fi acordate în luna decembrie. Numărul beneficiarilor acestei măsuri anunţate de premierul Victor Ponta este de 5.500 de persoane, care au depus cerere pentru obţinerea certificatului de revoluţionar între 2004 şi 2010. Boc a cerut verificarea indemnizaţiilor pentru revoluţionari.Pentru că nu existau bani, Guvernul Boc a reeşalonat plăţile pentru 2012, 2013 şi 2014, prin Ordonanţa 53 din 2010. Într-o mişcare “de campanie electorală”, guvernanţii au decis să le facă un cadou revoluţionarilor, care vor primi câte 30.000 de lei până pe 7 decembrie.
    REVOLUȚIONARII USL primesc bani de la Guvern. Profesorii și pensionarii mai așteaptă. Ce părere aveţi despre decizia guvernanţilor? Credeţi că este corectă, având în vedere că restul bugetarilor trăiesc de pe o zi pe alta?
    Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbaterea pe tema baniilor pe care USL îi face cadou revoluționarilor.

    Hotărâre de guvern pentru veteranii de război.În şedinţa de Guvern de pe 4 decembrie, s-au adoptat mai multe Hotărâri de guvern.Una dintre ele se referă la majorarea ajutorului anual acordat veteranilor de război, văduvelor de război, precum şi accidentaţilor de război în afara serviciului ordonat, pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice.Conţinutul acestei Hotărâri este redat mai jos:
    HOTĂRÂRE privind stabilirea cuantumului ajutorului anual pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice, cuvenit veteranilor de război, văduvelor de război, precum şi accidentaţilor de război în afara serviciului ordonat.
    Prin Hotărârea de Guvern se majorează ajutorul anual acordat acestor categorii de populaţie de la 200 la 230 de lei. Această majorare este motivată de creşterile de preţuri la mărfurile nealimentare şi la servicii în 2012 faţă de 2011.
    De acest ajutor va beneficia un număr de 36.836 persoane, din care 34.975 plătite de MMFPS, 957 persoane plătite de MAPN, 902 persoane plătite de MAI şi două persoane plătite de SRI.
    ATAT VALOREAZA UN VETERAN DE RAZBOI=230 LEI/LUNA IAR UN ASISTAT SOCIAL FOST PENSIONAR MILITAR I SE PREGATESTE MAREA “PENSIE”DE 350 DE LEI/LUNA DEOARECE NU AU FOST CONTRIBUTORI LA SISTEM ,IN VREME CE PENTRU VAJNICII “REVOLUTIONARI”DE CARTON LI SE OFERA 30.000 DE LEI.
    BRAVOS SI HALAL NATIUNE.!!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. BANI IN PLUS DE SARBATORI – Judecatorii si procurorii de la MJ, MP, ICCJ si CSM, care au de incasat drepturi banesti restante mai primesc o transa pana la sfarsitul anului. Guvernul a suplimentat bugetele institutiilor pentru plata titlurilor executorii care au ca obiect acordarea drepturilor salariale aferente anului 2012

    Miercuri, 5 decembrie 2012 16:45 | Scris de Elena DUMITRACHE .PENTRU VAJNICII INJUSTITIARI “CONSTITUTIONALI”, GUVERNANTII AU PREGATIT TRANSE DE 5000 DE LEI/LUNA DE FIECARE , CARE SA STINGA SUMELE DE 2 MILIARDE DE MAGISTRAT, CU CAT LE-AU FOST MARITE SALARIILE CU 40%, IN PLINA CRIZA , CAND TUTUROR CELORLALTI BUGETARI LI SE TAIA SALARIILE CU PESTE 25% IAR PENSIILE FOSTE MILITARE CU 30% IN MEDIE.
    Bugetele Ministerul Justitiei, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public si Consilului Superior al Magistraturii vor fi suplimentate de Guvernul Romaniei pentru plata titlurilor executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Mai exact, in sedinta de Guvern de marti, 4.12.2012, Ministerul Justitiei a propus suplimentarea bugetelor institutiilor amintite, sumele de bani fiind necesare pentru efectuarea platilor aferente trimestrului IV al anului 2012, adica 25% din totalul sumei datorate pentru acest an. Totodata, Executivul a aprobat si modificarea modului de decontare a drepturilor de transport ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, urmand ca decontarea sa se faca, pentru cei care au domiciliul in alta localitate, prin raportare la distanta efectiva parcursa pentru deplasarea la si de la locul de munca pentru cei.
    Prezentam mai jos comunicatul de presa al Ministerului Justitiei din data de 4.12.2012, in care se anunta majorarea bugetelor Ministerului Justitiei, ICCJ, Ministerului Public si CSM pentru plata titlurilor executori ale personalului din sectorul bugetar:

    RăspundețiȘtergere

  22. “La propunerea Ministerului Justitiei, Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de marti, 04 decembrie 2012, suplimentarea bugetelor Ministerului Justitiei, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public si Consiliului Superior al Magistraturii pentru plata titlurilor executorii prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
    Astfel, potrivit OUG 71/2009 cu modificarile si completarile ulterioare, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2011, se realizeaza dupa o procedura de executare, potrivit careia in anul 2012 autoritatile si institutiile publice debitoare au obligatia de a plati 5% din valoarea titlului executoriu, in 4 transe egale. in aceste conditii, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului M.J. si a celoralte institutii mentionate cu sumele necesare efectuarii platilor aferente trimestrului IV al anului in curs (adica un procent de 25% din totalul sumei datorate pentru anul 2012).
    De asemenea, printr-un alt act normativ, Executivul a aprobat modificarea Hotararii Guvernului nr. 1398/2007 privind drepturile de transport ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare in sensul ca decontarea se va face prin raportare la distanta efectiv parcursa pentru deplasarea la si de la locul de munca atunci cand acesta are domiciulul in alta localitate”.
    MJ vrea ca bugetele instantelor din tara vor fi transferate la ICCJ pana la 1 ianuarie 2014
    Pe de alta parte, in sedinta Guvernului de marti, 4.12.2012, s-a decis, in urma unei analize efectuate de Ministerul Justitiei, amanarea termenului in care sa fie transferat bugetul instantelor din tara catre Inalta Curte de Casatie. Analiza Ministerului Justitiei releva ca este necesar ca transferul bugetelor sa fie realizat in etape, in baza unui calendar, in asa fel incat sa nu fie necesara luarea unor masuri administrative. Prezentam comunicatul Ministerului Justitiei: “La nivelul Ministerului Justitiei, a fost realizata o analiza aprofundata a realitatilor practice cu care s-ar confrunta sistemul judiciar in conditiile realizarii transferului bugetului instantelor si atributiilor aferente de la Ministerul Justitiei la Inalta Curte de Casatie si Justitie, intr-o singura etapa si fara a fi luate in prealabil anumite masuri administrative. Urmare acestei analize, s-a constatat ca cea mai adecvata modalitate prin care sa fie realizat acest transfer este aceea a preluarii etapizate, in baza unui calendar anume stabilit de reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Consiliului Superior al Magistraturii. Avand in vedere situatia existenta, termenul de aplicare a dispozitiei legale a fost prorogat pana la 1 ianuarie 2014”.

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  25. MERGETI LA VOT SI CU MIC CU MARE, ANULATI BULETINELE, PASRTANDU-VA VOTUL. NU-L ACORDATI BANDITILOR , INDIFERENT DE CULOAREA LOR POLITICA -NE-AU PROSTIT DESTUL-!

    RăspundețiȘtergere
  26. Toata cinstea pentru bravii nostri EROI! Dar de ce pe Valea Timisului exista o pensiune si un restaurant cu numele: "Cotul Donului" Oare nu putem onora in mod serios trecutul nostru ? Putem face ceva sa schimbam numele restaurantului ?

    RăspundețiȘtergere
  27. Ce zice S.C.M.D.in calitate de agent electoral si aplaudac al U.S.L.cu ocazia indexarii nu a pensiilor ci a taxelor si impozitelor???BRAVO ar fi cazul sa marim si COTIZATIA la sindicat .....

    RăspundețiȘtergere
  28. PUTUROSII DE PENSIONARI MILITARI SUNT CEI CARORA PE TIMPUL CRIZEI , CAND CELOR ACTIVI LI SE TAIAU SALARIILE , EI LA 40,45 DE ANI PRIMEAU MARIRI FARA SA CONTRIBUIE CU UN LEU LA FONDUL DE PENSII.ACUM TIPA CA PENSIA LOR S-A MICSORAT DE LA 3500 LA 3300 UITAND CUM SE CHINUIE UN POPOR INTREG SA PLATEASCA ACESTE PENSII SUPERNESIMTITE UNOR BARBATI IN PUTEREA MUNCII.
    DOMNULE PREMIER TE IMPLOR NU MAI MARI FONDUL DE PENSII PUTUROSILOR TINERI DE REZERVISTI,S-A MARIT ODATA CU 30 LA SUTA DE OPREA PENTRU VOTURILE PENSIONARILOR SUBOFITERI , INCETEAZA , NU MAI PUTEM SUPORTA ACESTE SUGATIVE BUNE DE MUNCA.
    AU PLECAT DIN ARMATA MAJORITATEA LA CERERE SE POT VERIFICA RAPOARTELE PERSONALE, CU CATE UN MILIARD DE LEI VEGHI DATI PE BAUTURA ,TELEVIZOARE SI MASINI SI ACUM VOR PENSIE PENTRU 40 DE ANI MAI MARE CA SALARIILE OAMENILOR.
    AVETI MARE GRIJA DOMNULE PREMIER DE ACEASTA CATEGORIE DE SUGATIVE, DE CEI TINERI BINEINTELES NU CEI TRECUTI DE 60 DE ANI.
    ACEST MESAJ IL VOI TRIMITE LA TOATE INSTITUTIILE STATULUI SA SE VADA ADEVARUL
    RUSINE REZERVISTILOR TARII.

    RăspundețiȘtergere
  29. SCMD, ESTE VARZA MURATA. DUPA CE NE-A MINTIT JUMATATE DE AN IN LEGATURA CU IMINENTA PUBLICARII OUG DE REVENIRE A CUANTUMULUI PENSIILOR TAIATE ILEGAL, ACUMA SE UMFLA IN PENE AIUREA IN TRAMVAI. SA FITI SANATOSI CU FUNCTIILE CE AU FOST PROMISE DE USL SI CARE NU SE VOR MATERIALIZA , DEOARECE USL=PDL=ACEEASI MIZERIE.PENTRU ASA ZISII REVOLUTIONARI S-AU GASIT 35 DE MILIOANE DE EURO INSA PENTRU ILEGALITATEA TAIERII PENSIILOR FOSTE MILITARE NU S-AU GASIT 9 MILIOANE DE EURO. CAT DESPRE VIITOAREA LEGE A PENSIILOR MILITARE , LA ANUL SI LA MULTI ANI , ADICA LA PASTELE CAILOR.
    SE PARE CA SCMD VA STA ALATURI DE OTV IAR SERIALUL PENSIILOR FOSTE MILITARE TAIATE VA RULA ALATURI DE SERIALUL ELODIA.

    RăspundețiȘtergere
  30. Mai poftiti odata,unul nu spune ca nu am dreptate
    PUTUROSII DE PENSIONARI MILITARI SUNT CEI CARORA PE TIMPUL CRIZEI , CAND CELOR ACTIVI LI SE TAIAU SALARIILE , EI LA 40,45 DE ANI PRIMEAU MARIRI FARA SA CONTRIBUIE CU UN LEU LA FONDUL DE PENSII.ACUM TIPA CA PENSIA LOR S-A MICSORAT DE LA 3500 LA 3300 UITAND CUM SE CHINUIE UN POPOR INTREG SA PLATEASCA ACESTE PENSII SUPERNESIMTITE UNOR BARBATI IN PUTEREA MUNCII.
    DOMNULE PREMIER TE IMPLOR NU MAI MARI FONDUL DE PENSII PUTUROSILOR TINERI DE REZERVISTI,S-A MARIT ODATA CU 30 LA SUTA DE OPREA PENTRU VOTURILE PENSIONARILOR SUBOFITERI , INCETEAZA , NU MAI PUTEM SUPORTA ACESTE SUGATIVE BUNE DE MUNCA.
    AU PLECAT DIN ARMATA MAJORITATEA LA CERERE SE POT VERIFICA RAPOARTELE PERSONALE, CU CATE UN MILIARD DE LEI VEGHI DATI PE BAUTURA ,TELEVIZOARE SI MASINI SI ACUM VOR PENSIE PENTRU 40 DE ANI MAI MARE CA SALARIILE OAMENILOR.
    AVETI MARE GRIJA DOMNULE PREMIER DE ACEASTA CATEGORIE DE SUGATIVE, DE CEI TINERI BINEINTELES NU CEI TRECUTI DE 60 DE ANI.
    ACEST MESAJ IL VOI TRIMITE LA TOATE INSTITUTIILE STATULUI SA SE VADA ADEVARUL
    RUSINE REZERVISTILOR TARII.

    RăspundețiȘtergere
  31. am avut pe strabunicii mei si bunici care au luptat in cele doua razboaeie mondiale .Unul a medic militar si dupa razboi medic in Giurgiu .II respect pentru faptele lor .Pacat ,un bunic avea o pensie mica de veteran si bolnav ...saracul .Pastrez decoratile ca semn de respect.

    RăspundețiȘtergere